GoCamp по-В’язівському

GoCamp по-В’язівському

Вислів «Моя хата скраю» стає менш актуальним для українців. Благодійність набирає обертів, і цей процес навряд чи зупинити. Волонтерський рух, якому уже виповнилося 160 років, стає популярним серед молоді, а жертвують на добрі справи всі: від школяра до пенсіонера.

В’язівський ЗЗСО І-ІІІ ступенів зіткнувся з цими поняттями під час реалізаціі учнівських громадських задумів, розроблених учасниками найбільшого освітнього волонтерського проєкту в Східній Європі GoCamp-2019. Нам пощастило взяти участь у проєкті завдяки підтримці Благодійної організації «Благодійний фонд «МХП –Громаді».

Наша школа працювала над надважливою програмою GoCamp «Школа — серце громади». Вона доводить, що ще з раннього віку діти мають можливість робити суттєві зміни в країні, що кожен мешканець міста чи села може впливати на розвиток громади. Молодь хоче кращого, цікавішого та більш насиченого життя навколо себе. Команди кемперів разом з учителем англійської мови Л.М.Сало, яка була організатором і керівником цього проєкту, розробили три ініціативи: "Відновлення у В'язівку танцмайданчика", «Нове життя – автобусній зупинці» та «Модернізація шкільного спортивного залу». Цікавою, творчою, командною була робота над проєктами. Але для втілення в життя дитячих помислів потрібні були будівельні матеріали, робоча сила та альтруїстична свідомість.

Тут ми і побачили, що благодійність та волонтерство, як соціокультурні явища, нерозривно пов’язані, і є чимало людей, яким притаманні ідеї добровільної та безкорисливої допомоги, людей, для яких самореалізація, самовдосконалення можливі лише через працю на благо інших.

Дуже добре, що директор В’язівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів Л.М.Пилінко, виконуюча обов’язки старости села Н.О.Шабадаш, ініціативні батьки учасників проєкту, депутати сільської ради відразу відгукнулись на ідеї учасників англомовного табору і організували початок робіт по реалізації ініціатив. Вони залучили благодійників, підприємців, фермерів, громадян, яким не байдуже життя нашого села, які надали фінансову допомогу для придбання матеріалів та всього необхідного для роботи.

Але потрібні були люди, які б зголосились на добровільну, безкорисливу, соціально спрямовану та неприбуткову працю. І такі знайшлись! Це ініціативні батьки учасників проєкту, працівники сільської ради, центру культури та дозвілля, активні вчителі та члени обслуговуючого персоналу, учні В’язівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів, небайдужі жителі села.

Допомогти втілити в життя останній дитячий задум з модернізації шкільного спортивного залу відгукнувся Благодійний фонд «МХП – Громаді». Ми отримали Сертифікат на суму 25000 грн. в рамках освітньої програми МХП «Школа – серце громади». І приступили до завершального етапу проєкту Viazivok GoCamp-2019.

Багато охочих допомогли фінансами для закупівлі фарб, інших необхідних матеріалів, обладнання. А педагогічний колектив та обслуговуючий персонал зголосилися влаштувати толоку з фарбування спортзалу. Ми всі отримали моральне задоволення від виконаної колективної роботи, адже ми маємо вражаючий результат.

Програма «Школа – серце громади» дійсно надихає, розвиває та мотивує і дітей, і дорослих змінювати середовище, в якому вони проживають.

Ми щиро вдячні всім за підтримку молоді у бажанні діяти на покращення, урізноманітнення життя в сільській громаді.

Кiлькiсть переглядiв: 175

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.